België behaalt zilveren medaille op Global Chefs Challenge

• 10 oktober 2017

Gisteren vond in Praag de Europese finale van de “Global Chefs Challenge” plaats, een internationale gastronomische wedstrijd met als inzet een plaats in de wereldfinale in 2018 . Het Belgisch team nam voor de eerste keer in de geschiedenis deel en eindigde mooi tweede na favoriet Hongarije. Met dit resultaat tonen we dat ons land een te duchten tegenstander is op internationaal niveau.

De Belgische deelname werd gesteund door de Flanders Food Faculty en Horeca Vlaanderen. Flanders Food Faculty is een initiatief van minister Weyts en Toerisme Vlaanderen om de Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur in binnen- en buitenland te versterken en beter te promoten.

Chef Sam van Houcke (Restaurant ‘Onder den toren), commis Marie Maeyens (Ter Groene Poorte) en nationaal culinair coach Jo Nelissen blikken tevreden terug op de eerste Belgische deelname. “Met een tweede plaats in een poule van twaalf landen heeft het team een prachtige prestatie neergezet. Hongarije was onze grootste concurrent en dat is ook gebleken. Met minder dan vijf punten verschil zijn we tweede geworden, daar mogen we terecht fier op zijn”, aldus Nelissen.

België heeft zich ondanks het uitmuntend resultaat niet kunnen plaatsen voor de wereldfinale, die volgend jaar in Kuala Lumpur wordt georganiseerd. Jo Nelissen:

Daarvoor moet ons land eerst nog verder stijgen in de culinaire ranking. Dat kunnen we alleen door goed te blijven scoren op dergelijke internationale wedstrijden. Dankzij de inspanningen van de Flanders Food Faculty kunnen we ons op een professionele manier voorbereiden. De andere wedstrijden op de agenda  zijn de Bocuse d’Or (2018-2019), de Young Chefs Culinary Worldcup (2018), de Olympiade der Küche in Erfurt (2020) en de Global Chefs Challenge (2017-2018).

Ook Frank Fol, die als voorzitter van de Mastercooks of Belgium de wedstrijd mee heeft opgevolgd, is tevreden met het resultaat.

Sam van Houcke is een erg talentvol chef, hij was de winnaar van onze nationale wedstrijd ‘Ster van de Belgische Keuken’.  Het strijdtoneel voor de wereldfinale is zwaar, zeker gezien onze concurrerende landen veel ervaring hebben in internationale wedstrijden. We mogen het strijdtoneel met opgeheven hoofd verlaten en trots zijn op onze prestatie. De tegenstanders zullen in de toekomst met meer vrees uitkijken naar onze komst.