Culinair manifest voor lekker Vlaanderen

• 21 november 2016

Vlaams minister voor toerisme Ben Weyts wil duidelijkheid over wat onze Vlaamse culinaire identiteit is. Daarom lanceerde hij het ‘Vlaams Culinair Manifest’ dat de ambitie van Vlaanderen omschrijft om zich internationaal beter te onderscheiden van andere culinaire bestemmingen

Vlaanderen intrigerend anders als culinaire bestemming

Vlaanderen mag trots zijn op zijn keuken. Nochtans duikt Vlaanderen weinig op in de internationale lijstjes van culinaire topbestemmingen. En als we ons zelf de vraag stellen wat nu juist onze eet-, drink- en tafelcultuur zo eigen maakt, komen vaak uiteenlopende meningen naar boven.

Het manifest is meer dan een historische beschrijving van onze eetcultuur, maar maakt ook duidelijk dat we als culinaire bestemming niet noodzakelijk beter zijn, maar wel intrigerend anders dankzij een bruisende tafelcultuur en authentieke producten.

“In Vlaanderen kan je genieten aan elke tafel en elke toog – dat is echt wel uniek. Dit manifest onderstreept onze ambitie om uit te groeien tot een culinaire topbestemming”.

-Ben Weyts-

Bruisende tafelcultuur

Ons culinair vakmanschap is overal te proeven, aan elke tafel en elke toog. Nergens is de kloof tussen toprestaurants en ‘doorsnee’ eethuizen zo klein. De talloze horeca-zaken die Vlaanderen rijk is, bieden gerechten die met liefde en grote bekwaamheid vervaardigd zijn. Ook thuis bereidt de Vlaming zijn gerecht met zorg en vakmanschap. Wij eten niet om te leven. Eten ís leven.

Het goede leven is voor Vlamingen dan ook een levensstijl, waarin fierheid, gastvrijheid en gezelligheid samenkomen. Alle grote gebeurtenissen voltrekken zich in de buurt van een gedekte tafel.

Authentieke producten

Wat we zelf produceren in onvervalste wereldtop. Zo zijn onze hopscheuten en grijze garnalen zijn zelfs volstrekt uniek. Producten uit Vlaanderen staan bekend om hun kwaliteit, eigenheid, versheid en smaak.

Onze bodemschatten zijn wereldtop, zowel in hun natuurlijke vorm zoals aardappelen, groenten en fruit, als in een verwerkte vorm zoals charcuterie en brood. En ook onze kwalitatieve streekproducten vormen vaak de basis van onze dagelijkse kost. Denk maar aan het Brabantse grondwitloof of het vlees van het rood ras.

Smakelijk ambassadeurschap

Het is nu bedoeling dat de Vlaamse culinaire sector de inhoud van het manifest consequent gaat uitdragen. De (internationale) promotie voor culinair Vlaanderen krijgt zo meer vorm, samenhang en duidelijkheid.

Ben Weyts verzamelde hiervoor alvast 19 ‘Captains of Gastronomy’ in de Flanders Food Faculty, de professionele netwerkorganisatie van en voor culinair Vlaanderen. Het manifest vormt bovendien -als positioneringstekst- de basis van alle volgende acties van de Flanders Food Faculty.

Lees het volledige manifest.