Lode De Roover plaatst zich voor Europese finale Bocuse D’Or

• 20 november 2017

Lode De Roover zal ons land volgend jaar in juni vertegenwoordigen op de Europese finale van de Bocuse D’Or in Turijn. Hij haalde het in de Belgische finale van de 4 andere chefs die nog in de running waren voor het felbegeerde ticket. Toerisme Vlaanderen maakt via de Flanders Food Faculty middelen vrij om de Belgische chef en zijn commis intensief voor te bereiden voor de Europese finale.

De Bocuse d’Or is de belangrijkste internationale culinaire wedstrijd en wordt ook wel eens het wereldkampioenschap koken genoemd. Het is een tweejaarlijkse wedstrijd met Europese finale in Turijn (2018) en wereldfinale in Lyon (2019). Chef De Roover wist de jury met onder meer driesterrenchef Peter Goossens te overtuigen van zijn culinair toptalent.

Lode De Roover, chef van restaurant 'Fleur de Lin' in Zele, deed ervaring en kennis op in tal van gerenommeerde sterrenzaken zoals Comme chez Soi** (Brussel), Lijsterbes* (Berlare), La Bergerie** (Namen), Kaatje bij de Sluis** (Nederland), De Plezanten Hof* (Hamme) en Eyckerhof* (Bornem). In 2010 behaalde hij de titel “Eerste Kok van België’. Lode De Roover maakt ook deel uit van de selectie van Jong Keukengeweld-chefs van Toerisme Vlaanderen.

De Roover begint nu aan een intensieve voorbereiding georganiseerd door de Flanders Food Faculty, een netwerkorganisatie die de Vlaamse gastronomie in binnen- en buitenland wil promoten. Eén van de doelstellingen van de Flanders Food Faculty is om beter te scoren op internationale culinaire wedstrijden zoals de Bocuse D’Or. Toerisme Vlaanderen maakt via de Flanders Food Faculty de nodige middelen vrij om de chef te begeleiden en professioneel te omkaderen. Horeca Vlaanderen staat in voor de praktische uitvoering.

Gastronomisch bondscoach Jo Nelissen zal chef De Roover en zijn commis de volgende maanden klaarstomen voor de Europese finale. En de ambitie is hoog: België staat op de derde plaats wat het aantal podiumplaatsen in de Bocuse D’Or betreft, maar het is wel al van 1999 geleden dat we nog eens de top 3 haalden. Zo’n podiumplaats is van heel groot belang voor de gastronomische uitstraling van onze bestemming want goed scoren op internationale wedstrijden draagt bij tot een positieve culinaire reputatie. Bovendien stoten de beste landen ook nog eens door naar de wereldfinale in Lyon in 2019.