Nationaal Young Chefs Team

Ons land is voor de eerste maal ooit geselecteerd om deel te nemen aan de prestigieuze Young Chefs Culinary World Cup, die in november 2018 georganiseerd wordt in Luxemburg. De hotelscholen uit Vlaanderen en Brussel hebben nu hun beste leerlingen en jong-afgestudeerden afgevaardigd om te strijden voor een plaatsje in het achtkoppige team dat ons land zal vertegenwoordigen op één van de grootste culinaire wedstrijden ter wereld. “We willen de wereld duidelijk maken dat je voor lekker eten in Vlaanderen moet zijn”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Bij ons kan je genieten aan elke tafel en elke toog”.

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts en afgevaardigd bestuurder Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen zijn apetrots: ons land mag voor de eerste maal ooit deelnemen aan de gerenommeerde Young Chefs Culinary World Cup. Van de 30 (!) landen die zich kandidaat hebben gesteld zijn er maar 15 weerhouden. Ons team zal het in november 2018 opnemen tegen Oostenrijk, Canada, Denemarken, Engeland, Duitsland, Hongkong, Luxemburg, Noorwegen, Slovakije, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten. De wedstrijd bestaat uit twee delen: het bereiden van een driegangenmenu voor zeventig personen en een gastronomisch buffet voor twaalf personen.

De hotelscholen uit Vlaanderen en Brussel hebben hun beste leerlingen en jong-afgestudeerden afgevaardigd. Deze 21 jonge chefs zullen in de komende maanden strijden voor een plaatsje in het achtkoppige team dat ons land zal vertegenwoordigen op Young Chefs Culinary World Cup in Luxemburg. Ze worden daarbij deskundig begeleid door Jo Nelissen, de “gastronomische bondscoach”.

“Alleen met een sterk team en een optimale voorbereiding kunnen we goede resultaten neerzetten op de grote internationale toernooien. De professionele omkadering die minister Weyts heeft voorzien biedt ons nu de mogelijkheid om een sterk team klaar te stomen”.

Het selectietraject, de voorbereiding en de deelname worden gesteund door de Flanders Food Faculty en uitgevoerd door Horeca Vlaanderen. De Flanders Food Faculty is een initiatief van minister Weyts en Toerisme Vlaanderen om de Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur in binnen- en buitenland te promoten. Eén van de doelstellingen is het behalen van betere resultaten op internationale culinaire wedstrijden. De andere wedstrijden op de agenda  zijn de Bocuse d’Or (2018-2019), de Olympiade der Küche in Erfurt (2020) en de Global Chefs Challenge (2017-2018).

“Vlaanderen kan zich qua culinair talent meten met de wereldtop. We investeren nu voor het eerst in professionele omkadering voor onze chefs, zodat de winstkansen echt vergroten. Het succes van onze jonge chefs zal afstralen op heel Vlaanderen en jonge culinaire talenten inspireren om zich toe te leggen op hun gastronomische gaven”.

Meer info over de Culinary World Cup op de website van Vatel & Facebook