Vlaanderen stoomt jonge chefs klaar voor gerenommeerde Young Chefs Culinary World Cup

• 29 augustus 2017

Ons land is voor de eerste keer ooit geselecteerd om deel te nemen aan de prestigieuze Young Chefs Culinary World Cup, één van de grootste culinaire wedstrijden ter wereld. De hotelscholen uit Vlaanderen en Brussel hebben hun beste leerlingen en jong-afgestudeerden afgevaardigd om te strijden voor een plaatsje in het achtkoppige team dat ons land zal vertegenwoordigen.

België mag voor de allereerste keer deelnemen aan de gerenommeerde Young Chefs Culinary World Cup. Van de 30 (!) landen die zich kandidaat stelden zijn er slechts 15 geselecteerd. Het Belgische team neemt het in november 2018 op tegen Oostenrijk, Canada, Denemarken, Engeland, Duitsland, Hongkong, Luxemburg, Noorwegen, Slovakije, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten. De culinaire wedstrijd bestaat uit twee delen: het bereiden van een driegangenmenu voor zeventig personen en een gastronomisch buffet voor twaalf personen.

De hotelscholen uit Vlaanderen en Brussel hebben hun beste leerlingen en jong-afgestudeerden afgevaardigd om België te vertegenwoorden. 21 jonge chefs zullen de komende maanden strijden voor een plaatsje in het achtkoppige team dat ons land zal vertegenwoordigen op de Young Chefs Culinary World Cup in Luxemburg. Ze worden daarbij deskundig begeleid door Jo Nelissen als 'gastronomische bondscoach'. “Alleen met een sterk team en een optimale voorbereiding kunnen we goede resultaten neerzetten op de grote internationale toernooien”, zegt Nelissen. “De professionele omkadering die Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts samen met Toerisme Vlaanderen en Horeca Vlaanderen voorziet biedt ons de mogelijkheid om een sterk team klaar te stomen”.

Het selectietraject, de voorbereiding en de deelname aan Young Chefs Culinary World Cup worden gesteund door de Flanders Food Faculty en uitgevoerd door Horeca Vlaanderen. De Flanders Food Faculty is een initiatief van minister Weyts en Toerisme Vlaanderen om de Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur in binnen- en buitenland te promoten. Eén van de doelstellingen van de Flanders Food Faculty is het behalen van betere resultaten op internationale culinaire wedstrijden. De andere wedstrijden op de agenda zijn de Bocuse d’Or (2018-2019), de Olympiade der Küche in Erfurt (2020) en de Global Chefs Challenge (2017-2018).

Foto: © Michael De Lausnay