Young Chefs Team plukt jong talent van de schoolbanken

• 26 april 2017

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts gaat op zoek naar jonge culinaire talenten die de gastronomische reputatie van Vlaanderen kunnen vertegenwoordigen op internationale culinaire wedstrijden. De laatstejaarsstudenten van alle Vlaamse hotelscholen krijgen de unieke kans om mee te dingen naar een plaatsje in het Young Chefs Team, dat Vlaanderen zal vertegenwoordigen op de Culinary World Cup (Luxemburg, 2018) en de Olympiade der Küche (Erfurt, 2020).

Vlaanderen wil zich internationaal profileren als een culinaire topbestemming. Dat kan veel nieuwe bezoekers lokken, want 40% van alle toeristen let bij het kiezen van een bestemming op de eetcultuur van een land. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts wil investeren in sterke prestaties op de internationale culinaire wedstrijden. Wie kan opvallen op de Bocuse d’Or, de Culinary World Cup of de Olympiade der Küche, vestigt een internationale culinaire reputatie.

Er komt nu een heuse talentenjacht om de beste aanstormende chefs uit de Vlaamse Hotelscholen te rekruteren voor een ‘Young Chefs Team’. Dat ploegje van 8 jonge honden moet gaan scoren op internationale wedstrijden zoals de Culinary Worldcup in Luxemburg (2018) en de Olympiade der Küche in Erfurt (2020).

Minister Weyts stelde vandaag alvast ook de allereerste “culinaire bondscoach” voor, want een topteam voor internationale toernooien heeft natuurlijk ook een eigen bondscoach. De Vlaamse ‘culinaire bondscoach’ heet Jo Nelissen en hij is docent aan de gerenommeerde Hotelschool Spermalie in Brugge. Nelissen was al de coach van de twee vorige Belgische Bocuse D’Or-teams. Hij heeft ook zelf zijn sporen verdiend op het internationale toneel. Zo behaalde hij onder andere de 1ste plaats op de prestigieuze culinaire wedstrijd Prix Taitinger.

“Vlaanderen kan zich qua culinair talent meten met de wereldtop”, zegt Weyts. “We investeren nu voor het eerst in professionele omkadering voor onze chefs, zodat de winstkansen echt vergroten. Het succes van onze topkokteams zal afstralen op heel Vlaanderen. De hele wereld zal weten dat ze in Vlaanderen kunnen koken. Het succes zal bovendien jonge culinaire talenten inspireren om zich toe te leggen op hun gastronomische gaven”.