6 Vlaamse chefs breken potten in Europa

  • 24 april 2018

Een nieuwe opsteker voor de gastronomische reputatie van onze bestemming: 6 Vlaamse restaurants staan in de ‘Opiniated About Dining’-ranking van de beste restaurants in Europa. De internationaal gerenommeerde restaurantgids geeft het Gentse restaurant Chambre Séparée van Kobe Desramaults als nieuwkomer meteen een zesde plaats. Ook 5 andere Vlaamse en Brusselse restaurants pronken in de top 100. Vlaanderen blijkt eens te meer de geknipte bestemming voor food lovers en food fanatics. Toerisme Vlaanderen hoopt de komende jaren nog veel meer gastronomieliefhebbers te verleiden.

De gastronomische wereldtop kwam van 16 tot 23 april 2018 in Londen samen voor de ‘Opiniated About Dining’-week. Deze culinaire week was gevuld met workshops, demonstraties en exclusieve diners door topchefs van over de hele wereld. Als klap op de vuurpijl werd op maandagavond 23 april de ranking met de beste restaurants in Europa bekendgemaakt. Vlaanderen en Brussel zijn op deze lijst goed vertegenwoordigd, met maar liefst 6 restaurants in de top 100.

De Europese ranking, opgesteld door een panel van bijna 5 000 chefs, foodjournalisten, bloggers en vooral gewone mensen die ervan houden eens goed te gaan eten, schuift Vlaanderen duidelijk naar voren als gastronomische topbestemming. Chambre Séparée, het Gentse restaurant van topchef Kobe Desramaults, bemachtigde de zesde plaats op deze prestigieuze lijst. Chambre Séparée is daarmee de hoogste nieuwkomer in de top 100 en eindigt net voor het gerenommeerde Nederlandse restaurant De Librije. Kobe mocht zijn kunsten maandagavond meteen tonen aan een publiek van fijnproevers. Hertog Jan, het restaurant van Gert De Mangeleer, prijkt op een mooie elfde plaats. Verder vinden we ook het Hof van Cleve van Peter Goossens (36), Bon-Bon van Christophe Hardiquest (71), The Jane van Nick Bril (73) en Souvenir van Vilhjalmur Sigurdarson (95).

Toerisme Vlaanderen investeert veel middelen om culinaire influencers kennis te laten maken met ons uniek Vlaams culinair vakmanschap, en zo Vlaanderen op de gastronomische wereldkaart te krijgen. De nieuwe lijst bewijst dat dit zijn vruchten afwerpt. En dat is heel belangrijk want eten en drinken is meer dan ooit een volwaardige vrijetijdsbesteding geworden. Voor 40% van alle toeristen (de food lovers) is de eetcultuur één van de top drie redenen om een bestemming te kiezen. Meer nog: 6% (de food fanatics) kiest louter op basis van de goede keuken zijn of haar toeristische bestemming.