Andere wedstrijden

Global Chefs Challenge 2017

Global Chefs ChallengeIn oktober 2017 vond in Praag de Europese finale van de “Global Chefs Challenge” plaats, een internationale gastronomische wedstrijd met als inzet een plaats in de wereldfinale in 2018 te Kuala Lumpur - Maleisië.

Het 'Ster van de Belgische Keuken'-team nam voor de eerste keer in de geschiedenis deel en eindigde mooi tweede na favoriet Hongarije. Met dit resultaat tonen we dat ons land een te duchten tegenstander is op internationaal niveau. De Belgische deelname gaat uit van The Mastercooks of Belgium.

Chef Sam van Houcke (Restaurant ‘Onder den toren), commis Marie Maeyens (Ter Groene Poorte) en nationaal culinair coach Jo Nelissen blikken tevreden terug op de eerste Belgische deelname. “Met een tweede plaats in een poel van twaalf landen heeft het team een prachtige prestatie neergezet. Hongarije was onze grootste concurrent en dat is ook gebleken. Met minder dan vijf punten verschil zijn we tweede geworden, daar mogen we terecht fier op zijn”, aldus Nelissen.

Ook Frank Fol, voorzitter van 'The Mastercooks of Belgium', en ambassadeur Pierre Wynants, beiden initiatiefnemer van de wedstrijd 'De Ster van de Belgische keuken' zijn tevreden met het resultaat. “Sam van Houcke is een erg talentvolle chef, hij was de winnaar van onze nationale wedstrijd.  Het strijdtoneel voor de wereldfinale is zwaar, zeker gezien onze concurrerende landen veel ervaring hebben in internationale wedstrijden. We mogen het strijdtoneel met opgeheven hoofd verlaten en trots zijn op onze prestatie. De tegenstanders zullen in de toekomst met meer vrees uitkijken naar onze komst.”

 

Culinary World Cup 2018

Culinary World Cup 2018

 

In november 2018 trad België voor het eerst aan in de Culinary World Cup, met een speciaal daarvoor opgericht Junior National Culinary Team van acht (ex-)hotelschoolstudenten.

Het team is opgedeeld in de tweede groep, samen met Oostenrijk en Canada, en gaan op twee verschillende dagen aan de slag. Op zondag 25 november gingen ze aan de slag voor de keukenproef (eigenlijk een gewone restaurantservice voor de bezoekers aan de gastronomische beurs die de Culinary World Cup herbergt) en op woensdag 28 november voor het buffet.

San Pellegrino Young Chef 2018

San Pellegrino Young Chef 2018De Belgische kandidaat Frédéric Chastro (29) vertegenwoordigde de Benelux met een gerecht met Belgisch konijn, orgaanvlees en kleine hersenen, biologisch witloof en een saus van donker bier. Na de slotshow reageerde Frédéric opgelucht: 'Ik ben trots dat ik bij de 21 finalisten ben geraakt. Ik heb zoveel geleerd van de andere chefs in deze wedstrijd. Het was een bijzondere ervaring die ik niet had willen missen. Het niveau van deze wedstrijd ligt zo hoog dat winnen heel uitzonderlijk was geweest. Ik ben enthousiast over het feit dat de jury veel belang hechte aan het persoonlijke verhaal achter elk gerecht. Ik ben zelf voor mijn signatuurgerecht op zoek gegaan naar mijn roots, die in Colombia, Frankrijk en sinds twee jaar ook in België liggen.'

De Belgische kandidaat werd getraind door Jo Nelissen. De coach van het National Culinary Team en begeleid door mentor Peter Goossens, die erg onder de indruk was van de rust en focus van de jonge kandidaat. Samen hebben ze de afgelopen maanden het gerecht gepolijst en verfijnd. 'Ik heb geprobeerd om Frédéric alle vrijheid te geven. Wel heb ik een aantal persoonlijk tasting notes meegegeven. Zo was het gerecht aanvankelijk vrij bitter, ik heb hem geadviseerd om daar iets minder extreem in te zijn om het toegankelijker te maken.' Na afloop van de wedstrijd reageerde Goossens positief: het feit dat we een Belgische vertegenwoordiger in de finale hadden betekent dat we sowieso zijn gewonnen.'