Foodprint 1718 ‘Het culinaire jaarboek in wood en beeld’!

  • 13 maart 2018

Deze gids geeft een overzicht van alles wat beweegt in de gastronomie; het restaurant dat je niet mag missen, de wijnoogsten kritisch bekeken, de nieuwigheden in foodtrends, … Kortom, het meest complete gastronomische jaaroverzicht.

Naar jaarlijkse gewoonte worden bij de lancering van de gids en in samenwerking met haar partners ook enkele belangrijke culinaire awards toegekend:

WINE LADY OF THE YEAR 2018

Deze wedstrijd werd voor de vierde keer georganiseerd in samenwerking met de firma’s Meyhui, specialist voor de gedekte tafel en Winterhalter, marktleider voor de professionele vaatwasmachines.

De award wil het belang onderstrepen van de vrouw in de wijnwereld van vandaag. Elke dame die een daadwerkelijk bijdrage heeft geleverd in de uitstraling van de vrouw in de wijnwereld komt in aanmerking. Zo denken we aan de wijnhandel, de wijnbouw, de journalistiek of eenieder die een waardig ambassadeur is voor de wijnpromotie in België. Een “Wine Lady of the Year” vervolledigt het imago van de vrouw als volwaardig gastronoom. 

“Wine Lady of the Year 2018” is Kristel Balcaen. Wijnconsulente Kristel Balcaen volgde opleidingen bij Syntra, schopte het tot Sommelier-Conseil en behaalde niveau 3 bij WSET, de internationale standaardexamens voor wijnkenners.

PIZZAÏOLO OF THE YEAR 2018

Deze award wordt toegekend in samenwerking met de firma Kaasbrik, belangrijkste leverancier van geraspte mozzarella voor de pizzeria’s in België. De uiteindelijke winnaar is geworden: Nicolo Gueli van restaurant Dolce Sapore te Walcourt.

SOMMELIER OF THE YEAR 2018

De prijs voor sommelier van het jaar wordt uitgereikt in samenwerking met de firma’s Meyhui, specialist voor de gedekte tafel en Winterhalter, specialist voor de professionele vaatwasmachines werd reeds voor de 9de keer toegekend.

De stemming voor de nationale winnaar is dit jaar gebeurd door de ex-nationale winnaars en een jury samengesteld o.l.v. Frank Desmedt. De provinciale laureaten diende ook een praktische proef af te leggen en kregen een selectie van wijnen en een selectie van wijnglazen ter beschikking om voor de jury een pleidooi van maximum 1 minuut te houden over de ideale combinatie van het geselecteerde wijnglas, de geselecteerde wijn uit het aangeboden assortiment en een gerecht naar eigen keuze.

"Sommelier of the Year 2018” is Pieter Fraeyman van restaurant & aperitiefbar Vinto in Kruishoutem.

FOODPRINT CULINARY PHOTO AWARD 2018

De beste culinaire foto wordt gekozen door de lezers uit de unieke fotogalerij van Foodprint1617. Deze unieke galerij is samengesteld uit foto’s van Belgische en buitenlandse fotografen. Uit de duizenden stemmen werd de foto met de meeste stemmen weerhouden.

De winnende foto 2018 is van de hand van Kris Jacobs. Hij krijgt de zesde Foodprint Culinary Photo Award

Foodpint 1718 een uitgave van mjPublishing nv in Malle, en is te koop in de Standaard Boekhandel en dagbladhandel (€ 20).