Na duurzaam logeren ook duurzaam dineren

  • 26 februari 2018

Vandaag reikten GoodPlanet Belgium en Toerisme Vlaanderen, in samenwerking met Horeca Vlaanderen, de Green Key Awards 2018 uit. Met dit internationaal erkende label worden de meest duurzame logies, toeristische attracties en vergaderlocaties in Vlaanderen gelauwerd. Voor het eerst kunnen ook restauranthouders dit jaar een Green Key bemachtigen.

Tien laureaten – waaronder voor het eerst ook drie restaurants – namen vandaag een Green Key in ontvangst in het Martin’s Kloosterhotel in Leuven. Ook 119 bestaande Green Key houders doorstonden de jaarlijkse controle en worden opnieuw beloond. Tot nu toe zagen enkel logiesuitbaters, toeristische attracties en meetinglocaties hun inspanningen op vlak van duurzaamheid verzilverd. In 2018 springt ook de gastronomische sector mee in het project.

Om te voldoen aan de vereisten van het duurzaamheidslabel moeten alle locaties inspanningen leveren om hun energieverbruik, afvalberg en CO₂-uitstoot te verkleinen. De restaurants moeten daarnaast onder andere voedselverspilling tegengaan en gebruik maken van zoveel mogelijk biologische, fair trade en vegetarische producten. Drie restaurants gingen die uitdaging dit jaar succesvol aan: Botel Ophoven in Kinrooi, De Frietboetiek in Meeuwen en Partaasch in Genk. 

Toerisme Vlaanderen is ervan overtuigd dat dit duurzaamheidslabel bijdraagt tot een algemene kwaliteitsverhoging van de Vlaamse logiessector. Green Key is het grootste internationale ecolabel voor toerisme – intussen bezitten al 2.700 locaties uit 56 landen een Green Key. Dat ook Vlaanderen dit label uitreikt versterkt het positieve imago van Vlaanderen in het buitenland. De Green Key is niet enkel weggelegd voor grote spelers. Dat er in 2018 opnieuw twee vakantiewoningen een internationaal label krijgen, toont aan dat iedereen binnen de toeristische sector een voorbeeldrol kan vervullen.