National Culinary Team

De Flanders Food Faculty wil Vlaamse culinaire talenten beter laten scoren op internationale culinaire wedstrijden. Zij stelden een coach aan voor het 'National Culinary Team. Die heeft als opdracht onze inzendingen op belangrijke culinaire wedstrijden optimaal voor te bereiden en te begeleiden. Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen: "De doelstelling is om medailles te behalen op internationale wedstrijden om zo de aantrekkelijkheid van Vlaanderen als culinaire topbestemming te bevestigen."

Coach

Alleen door een sterk team samen te stellen en optimaal voor te bereiden is het mogelijk om in deze wedstrijden goede resultaten neer te zetten. Daarom werd Jo Nelissen als "gastronomisch bondscoach" aangesteld. Hij is docent aan de gerenommeerde Hotelschool Spermalie in Brugge en was al de coach van de twee vorige Belgische Bocuse D’Or-teams. Hij heeft ook zelf zijn sporen verdiend op het internationale toneel. Zo behaalde hij onder andere de eerste plaats op de prestigieuze culinaire wedstrijd Prix Taitinger.

De bondscoach hoeft zich niet veel zorgen te maken om praktische beslommeringen, want een bestuurdersteam onder leiding van sterrenchef Peter Goossens staat in voor de omkadering, de organisatie en de (internationale) contacten. Nelissen zal zich dus kunnen focussen op het culinaire aspect en de trainingen.

Bocuse d'Or

Elke 2 jaar gaat België op zoek naar de geschikte kandidaat om ons land culinair te vertegenwoordigen. Kortom, een zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. Het hoofddoel is een kandidaat selecteren voor de Bocuse d’Or, het grootste gastronomisch evenement op mondiaal vlak.

Dit Belgische initiatief kwam tot stand dankzij de vzw Belgian Bocuse d’Or Academy. Deze Academy verenigt verschillende horeca-vakmensen die de Belgische gastronomie op de wereldkaart wensen te zetten.

De selectie voor het team van 2017-2019 zal plaatsvinden tijdens Horeca Expo te Gent op zondag 19 november (Chef) en donderdag 23 november (Commis). Meer info op de website van Bocuse d'Or.

Nationaal Young Chefs Team

Ons land is voor de eerste maal ooit geselecteerd om deel te nemen aan de prestigieuze Young Chefs Culinary World Cup, die in november 2018 georganiseerd wordt in Luxemburg. De hotelscholen uit Vlaanderen en Brussel hebben nu hun beste leerlingen en jong-afgestudeerden afgevaardigd om te strijden voor een plaatsje in het achtkoppige team dat ons land zal vertegenwoordigen op één van de grootste culinaire wedstrijden ter wereld. “We willen de wereld duidelijk maken dat je voor lekker eten in Vlaanderen moet zijn”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Bij ons kan je genieten aan elke tafel en elke toog”.

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts en afgevaardigd bestuurder Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen zijn apetrots: ons land mag voor de eerste maal ooit deelnemen aan de gerenommeerde Young Chefs Culinary World Cup. Van de 30 (!) landen die zich kandidaat hebben gesteld zijn er maar 15 weerhouden. Ons team zal het in november 2018 opnemen tegen Oostenrijk, Canada, Denemarken, Engeland, Duitsland, Hongkong, Luxemburg, Noorwegen, Slovakije, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten. De wedstrijd bestaat uit twee delen: het bereiden van een driegangenmenu voor zeventig personen en een gastronomisch buffet voor twaalf personen.

De hotelscholen uit Vlaanderen en Brussel hebben hun beste leerlingen en jong-afgestudeerden afgevaardigd. Deze 21 jonge chefs zullen in de komende maanden strijden voor een plaatsje in het achtkoppige team dat ons land zal vertegenwoordigen op Young Chefs Culinary World Cup in Luxemburg. Ze worden daarbij deskundig begeleid door Jo Nelissen, de “gastronomische bondscoach”.

“Alleen met een sterk team en een optimale voorbereiding kunnen we goede resultaten neerzetten op de grote internationale toernooien. De professionele omkadering die minister Weyts heeft voorzien biedt ons nu de mogelijkheid om een sterk team klaar te stomen”.

Het selectietraject, de voorbereiding en de deelname worden gesteund door de Flanders Food Faculty en uitgevoerd door Horeca Vlaanderen. De Flanders Food Faculty is een initiatief van minister Weyts en Toerisme Vlaanderen om de Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur in binnen- en buitenland te promoten. Eén van de doelstellingen is het behalen van betere resultaten op internationale culinaire wedstrijden. De andere wedstrijden op de agenda  zijn de Bocuse d’Or (2018-2019), de Olympiade der Küche in Erfurt (2020) en de Global Chefs Challenge (2017-2018).

“Vlaanderen kan zich qua culinair talent meten met de wereldtop. We investeren nu voor het eerst in professionele omkadering voor onze chefs, zodat de winstkansen echt vergroten. Het succes van onze jonge chefs zal afstralen op heel Vlaanderen en jonge culinaire talenten inspireren om zich toe te leggen op hun gastronomische gaven”.

Meer info over de Culinary World Cup op de website van Vatel & Facebook

Contact
Hilaire Spreuwers
Gastronomie Consulent