Nieuwe generatie Zuid-Amerikaanse topchefs wordt opgeleid in Vlaanderen

  • 8 maart 2018

Zes jonge chefs uit Ecuador volgen een opleiding bij 6 Vlaamse topchefs. Dit kadert in een culinair uitwisselingsproject dat wordt georganiseerd door Master Talent Foundation en de Asociación de Chefs del Ecuador, van 12 februari en 24 maart 2018. .

Tijdens het UNWTO World Forum on Gastronomy and Tourism in San Sebastian in mei 2017 presenteerde een Vlaamse delegatie, onder leiding van Minister van Toerisme Ben Weyts, Vlaanderen als gastronomische regio. Tijdens dit congres werden ook contacten gelegd om geïnteresseerde buitenlandse chefs naar Vlaanderen uit te nodigen voor een culinaire stage. Deze culinaire stages in Vlaanderen worden georganiseerd door Master Talent Foundation.

Een groep van 6 chefs geselecteerd door de Asociación de Chefs del Ecuador is uitgenodigd voor een culinaire stage bij 6 Vlaamse topchefs die optreden als mentor. Tijdens deze stage krijgen ze inzicht in de visie van onze Vlaamse chefs en de wijze waarop zij dit vertalen in hun menu’s en hun signatuurgerechten. De stage dompelt hen onder in de werking van de keuken, maar ook in het gebruik van zeer typische regionale producten. Denken we maar aan unieke producten zoals hopscheuten of Noordzeegarnalen.

Dit is een unieke ervaring voor de deelnemende chefs uit Ecuador. Dankzij dit uitwisselingsprogramma ontdekken zij een nieuwe culinaire wereld. Projecten als deze versterken ook de reputatie van Vlaanderen als culinaire topregio. De gastvrijheid waarmee deze chef uit Ecuador onthaald zijn door de chefs in Vlaanderen en de openheid om hun kennis te delen zijn een bijzondere ervaring voor hen. “Zij zijn bijzonder enthousiast over onze gastronomie, maar nog meer zijn ze onder de indruk van de collegiale sfeer die er heerst in onze keukens”, getuigt Jan Buytaert, mentor van het project en medeorganisator van de  culinaire stages.

De 6 chefs uit Ecuador lopen stage bij deze meewerkende chefs:

  • Gert De Mangeleer & Joachim Boudens: Restaurant Hertog Jan***
  • Matthieu Beudaert: Restaurant Table d’Amis*
  • Tim Boury: Restaurant Boury**
  • Stéphane Buyens: Hostellerie Le Fox**
  • Franky Vanderhaeghe: Hostellerie St-Nicolas**
  • Michaël Vrijmoed: Restaurant Vrijmoed**